Huis R Eindhoven

Locatie Eindhoven
Type Nieuwbouw
Functie Wonen
Fase Uitgevoerd
Opdrachtgever Particulier
Samenwerkingen 
Aannemer Soetens Bouwbedrijf
Constructeur Archimedes Bouwbedrijf
Installatieadvies  D-IA Duurzame- InstallatieArchitecten
Fotografie Thomas Mayer

De opdrachtgever was bij de eerste ontmoeting al duidelijk: ze wilden een eerlijk en fijn familiehuis.  Bijzonder in zijn eenvoud. De aandacht moest vooral uitgaan naar de wensen van de opdrachtgever en kwaliteit van wonen.

In relatie tot de eenvoud, de bosrand en de villa’s die er langs dezelfde bosrand zijn gemaakt, bedachten we dat het een schuur moest worden. Een schuur waarin een huis is gebouwd. Voordeel is dat het uitganspunt “een grote ruimte” is waar met licht, materiaal en volumes gecomponeerd kan worden.

Ten aanzien van de eenvoud hebben we ervoor gekozen om met industriële bouwmethodes te ontwerpen. Een archetypische vorm waarin materialen, constructie en verbindingen gezien mogen worden.

Als basis hebben we het volume 80cm boven maaiveld geplaatst en een kelder eronder gemaakt. Dat zijn in verhouding goedkope vierkante meters. De verblijfsruimtes in de kelder zijn door de ramen, die als schietgaten, de groene tuin insteken een soort tuinkamers geworden. De kelder is door middel van open trappen verbonden met de verdiepingen. Het gezin leeft verbonden in het gehele huis maar slapen, werken, spelen en de entree zijn met deuren afsluitbaar waarmee er ook voor privacy gekozen kan worden.

Door bijna 1 meter boven maaiveld te wonen zijn de zichtlijnen beter: meer licht en meer privacy. Dit was ook leidend in de keuze het huis zo ver naar achter op het kavel te plaatsen. Hierdoor leef je niet in de schaduw van de bomen aan de Elburglaan en niet in de schaduw van de buren.

Het interieur van de woning is even helder: de grote hal is opgebouwd uit 1 volume. Interieur wordt gevormd door ruimtes die als blokken in de ruimte staan. De open stalen trap verbindt alle verdiepingen en dat doen de hoogte verschillen in het maaiveld aan de buitenkant. De twee vides in de woonkamer en keuken zorgen ook voor verbinding, zicht en licht.

Per verdieping is een spel gespeeld met licht en zicht, afgestemd per functie. In de kelder moest zoveel mogelijk licht komen, de ramen steken hier iets door de gevel heen. De begane grond heeft vooral grote ramen, waarbij de kozijnen niet zichtbaar zijn. Ze zijn gedetailleerd als uitsnedes in het gevelmateriaal: kijkvensters naar de bosrand waarbij er veel licht binnenkomt voor het wonen.

Op de slaapverdieping liggen de ramen diep in de gevel en zijn veel kleiner van formaat. Hierdoor is privacy in de slaapvertrekken gewaarborgd en is geen zonwering nodig.

Dit huis wordt BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) uitgevoerd. Natuurlijk is de woning gasloos is en wordt verwarmd middels Warmte Koude opslag systeem op wijkniveau. Vanwege de hoge isolatiewaardes is de vloerverwarming op de slaapverdieping zelfs helemaal weggelaten. De energie die nodig is voor het gebruik van de woning, wordt volledig opgewekt door zonnepanelen.

Een eenvoudig volume waar ruimte, licht, lucht, materiaalgebruik en kleur kwaliteit creëeren voor het gezinsleven.

 

Interieur: Studio of Things x Studio Jeroen Wand

Keukenontwerp: Max Lipsey

 

Laden...
Terug naar boven