Huis R Eindhoven

Locatie Eindhoven
Type Nieuwbouw
Functie Wonen
Fase Uitgevoerd
Opdrachtgever Particulier
Samenwerkingen 
Aannemer Soetens Bouwbedrijf
Constructeur Archimedes Bouwbedrijf
Fotografie Thomas Mayer

De eerste moeilijkheid is dat er in relatie tot de maat en het programma van eisen een beperkt budget beschikbaar is. Gelukkig mocht of moest het  niet te bijzonder en liefst puur en eenvoudig. In relatie tot de eenvoud, de bosrand en de villa’s die er langs dezelfde bosrand zijn gemaakt, bedachten we dat het een schuur moest worden. Een schuur waarin een huis is gebouwd. Voordeel is dat het uitganspunt “een grote ruimte” is waar met licht, materiaal en volumes gecomponeerd kan worden. Omdat een kelder in verhouding bijna de goedkoopst mogelijke meters zijn, hebben we de schuur op een iets uit de grond stekende kelder bedacht. Door een kleiner volume iets hoger en goed op het kavel te positioneren is er langer en meer licht in en rond het huis.

Een eenvoudige schuur waar ruimte, licht lucht spelen waar kwaliteit wordt gecreëerd voor gezinsleven.

Het interieur van deze schuur is even helder: de grote hal is helemaal opgebouwd uit 1 volume, met dezelfde afwerking binnen en buiten. Interieur wordt gevormd door ruimtes die als blokken in de hal staan.

De open trap met stalen leuning verbind alle verdiepingen en dat doen de hoogte verschillen in het maaiveld aan de buitenkant. De twee vides in de woonkamer en keuken zorgen ook voor verbinding, zicht en licht.

Door bijna 1 meter boven maaiveld te wonen zijn de zichtlijnen beter: meer licht en meer privacy. Dit was ook leidend in de keuze het huis zo ver naar achter op het kavel te plaatsen. Hierdoor leef je niet in de schaduw van de bomen aan de Elburglaan en niet in de schaduw van de buren.

Per verdieping is een spel gespeeld met licht en zicht, afgestemd per functie. In de kelder moest zoveel mogelijk licht komen, de ramen steken hier iets door de gevel heen. De begane grond heeft vooral hele grote ramen, waarbij de kozijnen niet zichtbaar zijn.  Ze zijn gedetailleerd als uitsnedes in het gevelmateriaal: kijkvensters naar de bosrand.

Op de slaapverdieping liggen de ramen diep in de gevel en zijn veel kleiner van formaat.

Dit huis wordt BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) uitgevoerd. De grootste duurzaamheidswinst wat ons betreft zit hem in het isoleren. De wanden en het dak zijn namelijk zo goed geïsoleerd, dat de woning aan 11m2 pv-panelen genoeg heeft voor de gehele huisgebonden energiebehoefte. Al bijna achterhaald is dat de woning gasloos is en wordt verwarmd middels Warmte Koude opslag systeem  op wijkniveau. Vanwege de hoge isolatiewaardes is de vloerverwarming op de slaapverdieping zelfs helemaal weggelaten.

De opdrachtgevers hebben de wens om zo eerlijk mogelijk te bouwen en dus worden alle gebouw elementen uitgevoerd als zichtwerk. Puur en eerlijk.

Dit normale huis is door een paar kleine ingrepen toch bijzonder geworden. Vooral bijzonder in zijn eenvoud. Een fijn familiehuis vol ruimte, licht en zicht.

Laden...
Terug naar boven