Fortwachterswoning

Locatie Krommeniedijk – Uitgeest
Type Nieuwbouw
Functie Wonen
Fase Gereed (juli 2017)
Opdrachtgever Stadsherstel Amsterdam
Samenwerkingen 
Fotografie Thomas Mayer
Download ED projectsheet FWW (pdf)

De opdracht voor het ontwerpen van de fortwachterswoning kregen wij al in 2009. Vanwege organisatorische veranderingen ging de opdracht toen niet door. Toen de herbestemming van het fort in 2015 weer opgepakt werd, bleek dat ons plan voor de woning niet vergeten was. We kregen de vraag of we de oorspronkelijke plannen weer konden oppakken en verder uitwerken.

De nieuw gebouwde fortwachterswoning komt voort uit de behoefte dat er een beheerder woont. Deze functie is identiek aan de oorspronkelijke. We kregen dus opdracht een nieuwe fortwachterswoning bij een fort met een nieuwe bestemming te realiseren, die aan de  wensen en eisen van deze tijd voldoet. Het eerste ontwerp uit 2009 was geïnspireerd op het fort, de omgeving en de wens om een passende hedendaagse bouwwijze toe te passen.

Een enorme partij balken vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. De oorspronkelijke fortwachterswoning was van hout. Door de balken in combinatie met plaatmateriaal op pragmatische wijze te verwerken konden we een “nieuwe” fortwachterswoning maken. De balken die als een bouwpakket met bouten en moeren in elkaar geschroefd zijn, waarna de wanden en vloeren met behulp van plaatmateriaal afgewerkt zijn, zouden kunnen passen binnen een wijze waarop de genie* tegenwoordig een prefab huis zou maken.

We zijn bezig geweest om dit concept van bouwen verder uit te werken en aan te passen aan de moderne (woon)eisen, zonder het oorspronkelijke plan en doelstelling uit het oog te verliezen.

Het resultaat nu is een woning, gemaakt van balken en panelen met de maten en verhoudingen van  een houten (fortwachters-) woning. De kleuren en materialen zijn gekozen bij het karakter van de omgeving en de bouwwijze. Het karakter van de woning is modern en klassiek tegelijkertijd, zowel in de bouwwijze als het uiterlijk.

* Genie: een onderdeel van het leger dat onder andere als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

Laden...
Terug naar boven