Trafohouse

Location Strijp R, Eindhoven
Type Herbestemming
Function Artist in residence
Fase In uitvoering
Client De Bezittingen van Piet Hein Eek BV
Collaborations 
Photography Thomas Mayer
Download ED projectsheet trafohuisje-1 (pdf)

In ons oude Philips fabriekspand hebben we zes jaar geleden bij de verbouwing de oude transformator ruimtes ongemoeid gelaten. De kleine hokken waar verschillende transformatoren stonden waren voorzien van stalen roldeuren, opgetrokken van baksteen en een hoop staal. Niet echt de meest efficiënte vierkante meters om te ontginnen als je elders in het gebouw meer dan tienduizend vierkante meter bijna zonder moeite in gebruik kan nemen.

We zijn nu begonnen de meest arbeidsintensieve meters tot nu toe in het pand te ontginnen om de kleinste woning van Eindhoven te maken. Of het echt de kleinste woning is weet ik niet, maar het voelt wel zo want wie woont er nu in een oude transformatorruimte?

Het wordt een soort gestapelde caravan en omdat het zo klein is moet elk detail bedacht en overwogen worden, maar juist omdat het zo klein is kan dat ook. Het huisje is in zekere zin de tegenhanger van de wijdverbreide wens naar meer en groter. In plaats daarvan is het compact, wel overwogen en compleet. Met een totale vloeroppervlakte van 45m2 verspreidt over 3 verdiepingen, krijgt het trafo huisje een artist-in-residence functie als toevoeging aan ons pand.

In dit toch al piepkleine huisje zijn drie trappen nodig om alle verdiepingen en het dakterras te bereiken, die op efficiënte wijze in de plattegrond zijn geplaatst. De voormalige stalen roldeuren worden vervangen door nieuwe stalen bloemramen. Deze ramen steken ongeveer 20cm buiten de buitenmuur, waardoor we net genoeg ruimte hebben voor een bankje of een schap bij de keuken voor potten en pannen. In de keuken is plek om met 4 tot 6 mensen te eten, te koken en tv te kijken. Verder zijn er 2 slaapkamers met bijbehorende badkamer, en een studieplek.

Loading...
Back to top