NYMA Makersplaats

Locatie Nijmegen
Type renovatie (deels) gemeentelijk monument
Functie bedrijfsverzamelgebouw
Fase in uitvoering
Opdrachtgever NYMA Makersplaats
Samenwerkingen 
Aannemer Willems Staal BV
Constructeur Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Installatieadvies Installatie Advies Groep
Fotografie Thomas Mayer
NYMA makersplaats Klik hier voor meer info
Download vroeger (jpg)

In Nijmegen vlak bij de nieuwe brug over de Waal ligt het oude braakliggende NYMA terrein. In 1929 is hier de kunstzijdespinnerij NYMA opgericht. Rond de jaren ’60 van de vorige eeuw worden de productieprocessen naar het buitenland verplaatst en blijft op het NYMA terrein de productie van een halffabricaat bestaan. In 2009 sluit ook dit bedrijf voorgoed haar deuren. Nu wordt deze historische locatie aan de Waal opnieuw ontwikkeld tot levendige broedplaats van de stad.

Ondanks dat er veel gebouwen gesloopt zijn op het terrein, staan er ook nog een aantal kenmerkende fabrieken. Voor een van de overgebleven fabrieken, aangeduid als Fabriek AB, de spoelenbleek, C3 en de watertoren hebben wij een ontwerp gemaakt voor de NYMA makersplaats.

De NYMA makersplaats is een creatieve broedplaats voor vele ambachten. Er komen werkplaatsen voor hout, metaal, textiel, keramiek, edelmetalen en beeld en geluid. De verschillende ondernemers huren een eigen studio en kunnen gebruik maken van de gezamenlijke werkplaatsen. Daarmee wordt de plek van de voormalig grootste werkgever van de stad, de N.V. Kunstzijdespinnerij NYMA nu klaargemaakt als dé plek voor de creatieve maakindustrie.

De transformatie van het voormalige industriecomplex naar een mini maatschappij voor creatieve ondernemers zit in ons DNA. De link met ons eigen pand in Eindhoven, maar ook het Social Lab in Den Bosch en Het Industriegebouw in Rotterdam is duidelijk zichtbaar. De nauwe samenwerking met de oprichters en gelegenheidsontwikkelaars van de NYMA makersplaats maakt dit project extra bijzonder.

De volumes van NYMA worden in verschillende fases opgeleverd. Fase 1 bestaat uit het westelijk deel, gebouw AB met verschillende werkplaatsen en expositie/workshopruimtes. Fase 2 omvat, de spoelenbleek inclusief nieuwe waalpassage en optopping. Grenzend aan de waalpassage is de NYMA store gepland, een conceptstore met de producten van de makers. Fase 3 is het voormalige C3 gedeelte en bevindt zich oostelijk van de passage. Tot slot de vierde en laatste fase, de NYMA watertoren met een rooftopbar in de top. Het maken is eigen voor de initiatief nemers en dus bouwen zij, samen met een aantal makers, zelf een groot deel van de makersplaats. Het ontwerp is vooral gebaseerd op het behoud en zichtbaar maken van het oude gebouw en “de makers” die hier gaan werken .

Door een schil rondom het gebouw te zetten, blijft de oude beton constructie ongemoeid en wordt deze juist zichtbaar. De makers en het gebouw spelen achter het glas de hoofdrol. Duurzaamheid, energiegebruik en circulariteit zijn belangrijke uitgangspunten geweest bij het ontwerp. Zo wordt het hele pand zo goed mogelijk geisoleerd en wordt het dak een ware energiefabriek.

Bouwkundig worden er natuurlijk veel meer ingrepen gedaan, maar steeds is het uitgangspunt het gebouw en de gebruiker met het organische proces waarin het pand langzaam maar zeker in gebruik genomen zal worden. In mei 2023 staat de ingebruikname van fase 1 gepland.

De NYMA makersplaats wordt de plek in Nijmegen waar vakmanschap, innovatie, cultuur en kunst elkaar aanvullen en de creatieve maakindustrie zich kan versterken.

Laden...
Terug naar boven