De Zonnehoek

Locatie 's Hertogenbosch
Type Verbouwing woonhuis
Functie wonen
Fase uitvoering
Opdrachtgever Mijke, Rob, Anna en Lies
Samenwerkingen 
Aannemer Van Dijk Timmerwerken
Constructeur Van De Laar Adviesbureau
Fotografie Sander Vermeer
Bouwbegeleider Harold Koks, Iggie Dekkers
Bouwadvies Groene Bouwmaterialen

De Zonnehoek

De Zonnehoek is een huis uit 1958 waar, in de loop der jaren, telkens een stukje aan is geplakt door de eerste en enige (oud)bewoners. Er werden vier kinderen geboren (aanbouw) en er kwam een vouwwagen (garage). Toen de kinderen uit huis gingen, deden gezondheidskwalen hun intrede. De trappen werden steeds meer een probleem en dus werd er – tot slot – een extra achteraanbouw gezet. Mét badkamer en slaapkamer. Het lukte het echtpaar om tot het einde in hun Zonnehoek te blijven wonen. De vrouw stierf eerder dan de man; eenzaamheid kroop het huis binnen.

In 2022 kochten Mijke en Rob het huis. En nu moet De Zonnehoek grondig verbouwd. De aanbouwen lekken en achter de vele schrootjes groeien paddenstoelen en schimmels. Op de zolder hebben honderden muizen vrij spel gehad en in de zij-aanbouw leefden tussen de isolatieplaten enkele ratten.

Rob en Mijke willen deze verbouwing goed aanpakken. Ze zien een fijne, mooie woonruimte voor zich met veel licht en weinig tot geen energiegebruik. En dat allemaal met zo min mogelijk negatieve klimaatimpact.

We hebben een ontwerp gemaakt, waarin het hoofdvolume van het oorspronkelijke huis behouden blijft. De aanbouwen worden opnieuw gezet met houtskeletbouw.

We gaan voor zoveel mogelijk biobased materialen en dat is ook nieuw voor ons. We vinden het belangrijk om te onderzoeken wat het verschil in klimaatimpact is door het gebruik van minder en andere materialen. Die uitdaging gaan we graag aan. Zoals de woning van Rob en Mijke staan er veel in Nederland. We hopen met deze case study een voorbeeld te zijn voor andere particulieren huiseigenaren.

Gelukkig hoeven we dit wiel niet opnieuw uit te vinden: Groene Bouwmaterialen adviseert ons in de biobased en damp-open structuur. Dit zorgt tevens voor een gezond binnenklimaat (hierover later meer). De nieuwe gevels worden bekleed met Nederlands populierenhout (Peppelhout).

Rob en Mijke zijn beide journalist, dus samen maken we er een communicatieproject van. Op onze site schrijven ze een blog waarin ze vertellen over de verbouwing, duurzaamheid, de CO2 impact van de bouw en andere wetenswaardigheden. Er zal ook vast wel iets misgaan, maar dat is alleen maar fijn voor het blog.

Een eerlijk verhaal dus, ondersteund met data en infographics (van Ralf de Jong) om de soms lastige materie voor iedereen inzichtelijk te maken.

Lees je mee? Blog

Laden...
Terug naar boven