Het kan anders

De VN rekende het uit: gebouwen en de bouwsector zijn wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de CO2-uitstoot. De grootste boosdoeners zijn staal, beton en baksteen. Het alternatief is al gevonden. Er moet gebouwd worden met biobased materialen die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Materialen die circulair zijn en CO2 opslaan in plaats van uitstoten. 

In de ecodorpen – waar gebouwd wordt met hout, leem en vezels – hebben ze dat al begrepen. Nu is het tijd om die nieuwe technieken toe te passen in de woonwijk. Bij de verbouwing van een rijtjeshuis uit de jaren vijftig.

De Zonnehoek in augustus 2022

In november 2022 kochten wij – Mijke en Rob – een hoekhuis uit 1958 in Den Bosch. De naam die de vorige bewoners ooit aan de zijgevel timmerden: De Zonnehoek. Terwijl we druk bezig waren met de plannen en vergunningen woonden we in het huis. Maar langzaam viel de boel uit elkaar. Daken gingen lekken, muizen waren niet weg te krijgen, de verwarming stopte er mee en de douche werd niet meer warm.

Die tijd ligt achter ons. Vanuit een tijdelijke verblijf zijn we onlangs begonnen met de verbouwing. Oude leidingen, afgezakte isolatie, verrotte dakplaten en instabiele muren eruit. Houtskeletbouw, een warmtepomp, houtvezelisolatie en tripleglas erin. Zodat er in september een huis staat dat de uitdagingen van de toekomst aan kan.

De Zonnehoek in april 2024

Die toekomst vraagt namelijk om energiezuinige huizen. Waar warmte wordt vastgehouden in de winter en buiten blijft in de zomer. Waar hemelwater niet onnodig wordt afgevoerd via het riool, maar via de tuin langzaam de grond in verdwijnt. En de uitdaging is om dat te bereiken met zo’n min mogelijk CO2-uitstoot.

Want inmiddels verduurzamen we wel onze huizen om de energielasten te drukken, maar gebruiken we daarvoor materialen die zwaar vervuilend zijn zoals pir en pur. En dat laatste weten veel mensen niet. 

Dat moet anders. Wij willen laten zien wat de ecologische winst is van biobased bouwen. Tijdens het verbouwingsproces nemen we zoveel mogelijk buren en bouwers mee in onze zoektocht naar zo min mogelijk CO2-uitstoot. Alle vergaarde kennis wordt beschikbaar gesteld aan iedereen die dat maar wil. Onder andere via dit blog.

En uiteraard lopen we tegen heel veel moeilijke keuzes en problemen aan. Net als elke verbouwing is het niet enkel hosanna. Ook die kant laten we zien. Zodat anderen na ons weer een stap verder kunnen zetten in de verduurzaming van de bouw.

Dit project doen we niet alleen. Want experts op dit gebied zijn we ook (nog) niet. Partners die De Zonnehoek groener maken zijn: Eek en Dekkers, Groene Bouwmaterialen, Groendakcoach, Koks Schilderwerken, R. van Dijk Timmerwerken, Peppelhout, Linssen Isolatie, dW2, Resuk en Studio Boot. 

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven