Nel en Louis

Het is 1956. Arbeiders van de N.V. Prov. Noordbrabantse ElectriciteitsMaatschappij – de P.N.E.M. – kunnen zich inschrijven voor nieuwe woningen in stadsdeel Zuid van Den Bosch. Het bedrijf heeft daarvoor een ‘Regeling Verwerving Eigen Woning’ in het leven geroepen. De huizen zijn van al het gemak voorzien. Er is centrale verwarming, er zijn maar liefst drie slaapkamers en er is een kans op een hoekperceel. 


Verschillende medewerkers van de PNEM schrijven zich in voor adres Mozartsingel 91. Het huis heeft niet alleen een achtertuintje op het zuiden, maar ook nog de nodige vierkante meters aan de zijkant. In een tijd waarin bruin worden nog gezond is; hét droomperceel.

De dag van Schmelzer


Er wordt geloot. Louis van den Thillart is de gelukkige. Samen met zijn Nel krijgt hij in 1958 de sleutel van een ideale gezinswoning. De sleuteloverdracht is feestelijk. Niet in de laatste plaats omdat in het rijtje van Louis en Nel tegelijkertijd de honderdste PNEM-woning wordt opgeleverd. Om dat te vieren is staatssecretaris van Binnenlandse Zaken W. Schmelzer overgekomen uit Den Haag. (Lees hier het hele artikel op Delpher.) Die heeft niets dan lof voor de elektriciteitsmaatschappij. Sinds het ingaan van de nieuwe regeling heeft geen enkele arbeider het bedrijf verlaten. De sfeer moet wel voortreffelijk zijn, aldus de staatssecretaris.

De Maasbode van 5 december 1958


Louis en Nel krijgen vier kinderen in het huis dat ze omgedoopt hebben tot ‘De Zonnehoek’. Hoewel het huis eigenlijk te krap wordt, willen ze niet vertrekken. En dus worden er extra vierkante meters bijgebouwd. Eerst in 1975 en nog eens in 1989. Bij die laatste verbouwing worden er op de begane grond een extra slaap- en badkamer gerealiseerd. In de aanvraag die naar de gemeente is verstuurd, valt te lezen waarom die extra vierkante meters nodig zijn. Louis en Nel willen heel graag voor de rest van hun leven hier blijven wonen. De trap naar de eerste verdieping is voor Nel te zwaar geworden. 


Uiteindelijk kan ook Louis niet meer naar boven. In De Zonnehoek is alleen nog beneden leven. Om het echtpaar heen is de wijk inmiddels flink veranderd. De meeste oud-arbeiders zijn vertrokken. De huizen op Zuid worden met het jaar meer waard. Er verschijnen Tesla’s en er zijn nog maar weinig huisvrouwen op straat te zien. Iedereen werkt tegenwoordig.


Het huis van Nel en Louis voldoet inmiddels niet meer aan de nieuwste standaarden. De kozijnen kieren, er is nog enkel glas, de isolatie is slecht en de CV-ketel te oud. Maar voor beiden blijft dit het droomhuis. Uiteindelijk komt hun grote wens in vervulling. Beiden hoeven niet meer te verhuizen en overlijden in De Zonnehoek. Louis als laatste, in mei 2022.


Dit project doen we niet alleen. Want experts op dit gebied zijn we ook (nog) niet. Partners die De Zonnehoek groener maken zijn: Eek en Dekkers, Groene Bouwmaterialen, Groendakcoach, Koks Schilderwerken, R. van Dijk Timmerwerken, Peppelhout, Linssen Isolatie, dW2, Resuk en Studio Boot. 

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven